Universitatea din Bucuresti
Header

Volumul „Spre Răsărit, cu Alexandru” distins de Asociația Editorilor din România

iulie 4th, 2017 | Posted by Ars Docendi in Evenimente 2017 | Noutăţi

Volumul Luizei Barcan, Spre Răsărit, cu Alexandru, a primit aprecierile Asociaţiei Editorilor din România.
Luiza Barcan este critic şi istoric de artă, filolog, realizator de emisiuni la Radio Trinitas.
Cartea se bucură de o prefaţă semnată de Marius Oprea şi de un cuvânt înainte de Cristina Andrei, cei care au şi prezentat-o la Bookfest 2017.

Lansarea a avut loc în cadrul ediţiei a XII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 24-28 mai 2017. Despre volum au vorbit: Marius Oprea (scriitor, istoric şi cercetător în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), Cristina Andrei (jurnalistă TVR, scriitoare) şi Augustin Ioan (profesor universitar doctor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”).
Au mai fost prezenţi la lansarea volumului: Ioana Feodorov (orientalist, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene), Alexandru Matei (profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică), Marius Vasileanu (istoric al religiilor), Camelia Comşia (restaurator la Muzeul Naţional de Artă al României), Mihaela Varga (istoric de artă).

La Ars Docendi, Luiza Barcan a mai publicat albumele de artă: Medi Wechsler Dinu (2010), Alexandru Nancu (2013), Maria Constantin (2013), Constantin Calafateanu (2014).
Sub pretextul unor călătorii în Orientul Apropiat, cartea Spre Răsărit, cu Alexandru se constituie ca un volum de mărturii despre urma lăsată în această lume de unul dintre cele mai înalte spirite care au traversat a doua jumătate a secolului XX şi primul deceniu al secolului XXI: artistul şi gânditorul Alexandru Nancu, născut în 1959 şi plecat la cele veşnice în 2013.
De la sculptură la civism, revenind apoi la arta de for public, menită să schimbe înfăţişarea României postcomuniste, de la proiecte culturale de anvergură şi salvarea unor biserci de lemn – monumente istorice din nordul Olteniei, iar în final la o concentrare a tuturor experienţelor spirituale şi culturale într-un volum de referinţă dedicat simbolicii tradiţionale, Alexandru Nancu a dăruit şi s-a dăruit pe sine, marcând destine şi conştiinţe. Unul dintre aceste destine este chiar al autoarei volumului Spre Răsărit, cu Alexandru şi de aceea cartea reface o serie de călătorii cu valoare de iniţiere ale protagoniştilor, în căutarea Răsăritului, adică a lui Dumnezeu şi a mărturiilor creştine din Orientul Apropiat.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.