Desigur, despre locul și rolul României în CAER s-a scris și înainte de 1989 prin prisma ideologiei și restricțiilor epocii. Accesul la fonduri arhivistice, începând cu 1990, a deschis șansa cercetătorilor reluării subiectului pe surse inedite și alte perspective, apropiindu-l de adevărul istoric.
Din capul locului subliniem și, de altfel și cititorul va constata, că autorul a abordat tema cu curaj, din perspectivă geopolitică și geoeconomică, în contextul schimbărilor politico-economice din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, al politicilor impuse de URSS României în „epoca Gheorghiu-Dej”, dar și al răspunsurilor Bucureștiului complexei problematici ce a decurs din evoluția Europei Răsăritene dominată de Moscova.
Fără doar și poate, cartea lui Andi Băncilă va îmbogăți istoriografia subiectului, constituindu-se într-o contribuție de neocolit de către cercetători, studenți, masteranzi, doctoranzi, diplomați, de toți iubitorii muzei Clio. Autorul se poziționează de acum între tinerii istorici care trece cu brio din poziția celui care promite în rândul aureolaților de certitudine.
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea