Arta a influențat, fără îndoială, societatea europeană și evoluția ei istorică de-a lungul secolelor. Prin urmare, se poate afirma că arta a jucat nu numai un rol estetic, ci și un rol social. Oprindu-ne asupra acestui ultim aspect, am inițiat un „proiect de cercetare” în cadrul cursului și seminarului de Istoria Artei, ținut la anul III, specializarea Istorie, al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Pitești. Studenții au răspuns cu entuziasm acestei provocări.
Îmbinând metodele didactice clasice, tradiționale cu metodele activ-participative, am abordat, pe baza unei bibliografii relativ bogată, dar extrem de variată, implicațiile artei baroce în societatea europeană a secolelor XVI-XVIII.
Printr-o comunicare multidirecțională și punând accent pe formarea de aptitudini și deprinderi, am căutat să-i transformăm pe studenții anului III din spectatori pasivi în sala de curs sau de seminar, gata să recepteze și să-și însușească cunoștințe generale, în actori principali, în participanți activi, dornici să-și dezvolte gândirea, să-și afirme deopotrivă spiritul creativ și spiritul critic, să-și însușească cunoștinţele prin activități proprii de cercetare și să le împărtășească colegilor lor, prin metoda expunerii și argumentării, dar mai cu seamă prin intermediul conversaţiei euristice.
Claudiu NEAGOE
Cornel POPESCU