„De la prima până la ultima pagină, lucrarea este originală, fiind străbătută de un accentuat spirit ştiinţific. Volumul de faţă reprezintă prima lucrare românească care, pe baze micropaleontologice clare, demonstrează prezenţa faciesurilor continental-lacustre purbecko-wealdiene cunoscute în detaliu numai în Europa vestică. Lucrarea demonstrează fără niciun dubiu extinderea acestor facisuri particulare de la sfârşitul Jurasicului şi baza Cretacicului inferior şi pe teritoriul ţării noastre. Aceasta este prima lucrare românească care pe baze micropaleontologice – ostracode – confirmă vârsta cronostratigrafică a acestor depozite, este prima lucrare românească în care sunt descrişi noi taxoni de ostracode purbeckiene, alături de cei descrişi deja în literatura de profil şi prima lucrare din Europa de sud-est în care se descrie şi se figurează o astfel de faună fosilă. Lucrarea de faţă este prima lucrare monografică românească cu valenţe valoroase de bio- şi cronostratigrafie de mare detaliu privind limita Jurasic/Cretacic în facies purbecko-wealdian.
Întreaga lucrare, în opinia mea de micropaleontolog cu o experinenţă de peste cincizeci de ani, reprezintă un etalon pentru modul de realizare a unei teze de doctorat, ea consfiinţând valoarea deosebită, de cercetător de mare mineţe a autorului, introducându-l pe acesta în lumea consacrată a ostracologilor europeni şi mondiali.”
Academician Theodor Neagu
În 2009 Marius Stoica a primit, pentru lucrarea Ostracode purbeckiene din Dobrogea de Sud, Editura Ars Docendi, 2008, Premiul „Grigore Cobălcescu“ al Academiei Române.