Universitatea din Bucuresti
Header

Prezentări volume: Muscelul. Mărturii în timp

martie 4th, 2013 | Posted by Ars Docendi in Prezentări ale volumelor

Volumul este o invitaţie pentru cititor să (re)descopere oameni şi locuri, întâmplări şi evenimente, mici istorii şi mărturisiri despre Câmpulungul şi Muscelul de altădată. Fie că este observat prin ochiul proaspăt al călătorului care păşeşte aici pentru prima oară, fie prin pana savantă a profesorului, istoricului ori geografului, fie prin lupa vechilor hărţi de veac XVI ale umaniştilor-cartografi Honterus şi Münster, Muscelul apare de fiecare dată pitoresc, divers, individualizat, plin de tradiţie şi legendă, cu oameni care au lăsat o urmă în istoria şi cultura românească.

Cartea este un caleidoscop în care îi poţi întâlni pe romanticul C. D. Aricescu preocupat de romanul de mistere la modă în epocă, pe poetul Mihai Moşandrei redactându-şi ultimul curriculum vitae după ce a parcurs veacul XX de la un capăt până la altul, pe preotul-monograf Ioan Răuţescu scriind caligrafic despre doctorul George Ulieru, pe Alexandru Pelimon trezit din letargia şi imobilitatea prepaşoptistă de suflul nou al călătoriei şi „descoperirilor geografice” postpaşoptiste din România, pe profesorul-enciclopedist Gheorghe Şapcaliu din Câmpulung evocat cu admiraţie de marele lingvist Alexandru Rosetti şi mulţi alţii.

Cei care vor avea curiozitatea să răsfoiască „Muscelul. Mărturii în timp” vor putea întâlni impresii de secol XIX, scoase din cărţi uitate, ale unor călători englezi despre mănăstirea Nămăeşti, îi vor surprinde pe un Petre Ispirescu şi pe un G. I. Ionnescu-Gion atraşi de farmecul şi renumele celui mai frumos oraş-staţiune din România anului 1884 – Câmpulungul, îl vor putea însoţi pe renumitul farmacist Gabriel Dimitriu în excursii prin zona Muscelului, vor merge pe urmele regelui suedez Carol al XII-lea sau îl vor cunoaşte pe doctorul Dumitru Baciu, cel ce şi-a făcut din oraşul natal – Câmpulungul – pasiunea vieţii sale şi raţiunea de a fi.

De altfel, Câmpulungul şi Muscelul sunt şi raţiunea de a fi a volumului de faţă.

Adrian Săvoiu

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.