Universitatea din Bucuresti
Header

Prezentări volume: 10 teme de istorie a jurnalismului

iulie 27th, 2012 | Posted by Cristina Stefan in Noutăţi | Prezentări ale volumelor

Lucrarea este o pledoarie pentru consacrarea istoriei jurnalismului ca ramură de ştiinţă. Din cele 10 studii, cititorul află numeroase informaţii inedite despre evoluţia profesiei de jurnalist în ţara noastră, despre o importantă instanţă profesională (juriul de onoare) şi activitatea sa, informaţiile provenind din arhive publice şi private.

Cum a apărut radioul în România, cine este autorul primului manual de jurnalism de la noi (1932), cum au reuşit tinerii cuzişti să compromită un congres al presei (Cluj, 1923), ce a însemnat învăţământul ziaristic în perioada comunistă şi multe altele sunt prezentate cu maximă rigoare documentară. Unele studii au o evidentă dimensiune polemică – a se vedea turismul jurnalistico-politic, dar mai ales confuzia dintre jurnalism şi literatură, ce a parazitat o bună parte a producţiei de presă.

Autorul volumului, Marian Petcu, a acumulat o vastă experienţă în domeniul jurnalistic, preocupările sale concretizându-se inclusiv prin acestă muncă de recuperare a memoriei profesionale. Activitatea sa jurnalistică nu se mărgineşte la munca de cercetare: după ce, în primii ani de după 1990, a pus umărul la crearea unei sumedenii de publicaţii – printre care Formula As şi defunctul Zig Zag –, Marian Petcu s-a ocupat inclusiv de televiziune, pentru a se adânci mai apoi  în cercetarea istoriei presei şi publicităţii.

Din 2002 devine conferenţiar universitar doctor Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cum jurnalismul nu e o profesie pe care o poţi învăţa din propriul trecut, Marian Petcu îţi doreşte ca studenţii lui să plece la drum cu o perspectivă istorică asupra muncii pe care o vor face – iar cei care o dobândesc au o şansă în plus. „Ca să-ţi maximizezi şansele de a mânca o pâine, trebuie să tragi cu dinţii”, spune Petcu. „Trebuie să fii foarte bun. Ce-i învăţ pe studenţii mei? «Nu trebuie să fiţi buni. Trebuie să fiţi foarte buni.» Pentru că numai cei foarte buni vor fi în situaţia privilegiată de a pune condiţii.”, notează profesorul într-un interviu acordat revistei Esquire.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.