Universitatea din Bucuresti
Header

Prezentări volume: Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier

mai 30th, 2012 | Posted by Cristina Stefan in Prezentări ale volumelor

 

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu – conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – este pasionată de istoria contemporană a României, în special de aceea a compozitorilor şi muzicienilor români. Din 2002, ea activează ca cercetător acreditat de C.N.S.A.S, susţinând sesiuni de comunicare la simpozioanele internaţionale de istorie recentă, precum şi conferinţe la Budapesta, Londra şi Frankfurt.

Cel mai recent volum, Segiu Celibidache privit prin cortina de fier, contextualizează o perioadă a comunismului românesc – în contrast cu democraţia  de peste graniţă – şi încercările Securităţii de a-l convinge pe Celibidache să revină în ţară. Sufletul artistului tînjea după ceea ce lăsase în România – în special familia şi prieteni – dar nu a acceptat compromisurile autorităţilor române şi nu s-a lăsat constrâns niciodată. Autoarea a cercetat numeroase documente din arhiva C.N.S.A.S., care păstrează dovezile urmăririi dirijorului şi eforturile de a-l convinge să vină înapoi în România pentru a concerta.

Volumul se înscrie totodată în seria evenimentelor omagiale care marchează 100 de ani de la naşterea marelui muzician. Anul 2012 este Anul Aniversar UNESCO – Sergiu Celibidache. Cu acest prilej, ne-am alăturat altor ţări care serbează centenarul dirijorului român. Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este un eveniment bienal şi are loc la Bucureşti în perioada 3 mai -7 iulie 2012. Detalii suplimentare aici.

Lansarea volumului Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier a avut loc pe 3 iunie 2012, în cadrul Salonului Internaţional de carte Bookfest. Cu acest prilej, ne-am bucurat de prezenţa Monicăi Pillat şi a muzicologului Laura Manolache. Evenimentul a făcut obiectul unei ştiri realizate de TVR Cultural (difuzată luni, 5 iunie 2012, în cadrul Jurnalului cultural). De asemenea, numeroase publicaţii online au redactat articole pe marginea acestei cărţi, inclusiv Suplimentul de Cultură (articolul poate fi regăsit parţial şi în dosarul nostru de presă).

Volumul beneficiază în continuare de atenţia media de specialitate. În data de 3 iulie 2012, autoarea Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu a fost invitată la o emisiune RFI. Întregul interviu poate fi urmărit aici.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.