Volumul reuneşte mărturii ale Elenei Ion Arnăuţoiu, în fapt texte orale, rezultate în urma unor convorbiri care au avut loc după 1990. Partea cea mai substanţială a acestora are la origine textul intitulat „Arnăuţoii. Istoria unei familii din Nucşoara povestită de Elena Arnăuţoiu Ion”, publicat în Suplimentul revistei Rostul, nr. ¾ din aprilie 1993 (transcriere de Irina Nicolau şi colaboratorii săi). Prezenta ediţie se datorează dorinţei autoarei de a vedea publicată o variantă revăzută a propriei relatări.
Elena Ion, născută Arnăuţoiu, este sora mai mare a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, de numele cărora se leagă existenţa între 1949 şi 1958 a Grupului de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara. Este unul dintre puţinii supravieţuitori care pot schiţa o imagine a vieţii oamenilor dintr-un sat de munte, comuna Nucşoara, de pe versantul sudic al Făgăraşilor. Ca martor direct, autoarea povesteşte cum s-au înfiinţat şcolile locului, cum erau învăţătorii şi preoţii implicaţi în viaţa comunităţilor, cum, în timpul crizei economice a anilor ’29-30, ţăranii s-au împrumutat de la bănci şi au cumpărat pământ şi cum au resimţit sătenii instaurarea regimului comunist, mulţi rămânând fără o parte din proprietăţi şi fiind marginalizaţi, în timp ce la conducerea comunei au venit cei care au îmbrăţişat brusc noul regim.
Este remarcabil că Elena Ion nu-i priveşte pe Toma şi Petre Arnăuţoiu ca pe nişte eroi, deşi subliniază patriotismul celui dintâi, care avea să devină liderul partizanilor, ca şi ataşamentul său faţă de armata regală (împărtăşeşte cu el un respect deosebit pentru fratele mai mare, Ion, căzut pe front în Crimeea). Vorbeşte despre ei cu duioşie şi deplânge condiţiile în care şi-au trăit ultimii zece ani de viaţă, nouă în munţi şi unul în anchetele Securităţii.
Povestea familiei Arnăuţoiu este completată cu imagini, cuprinzând o serie de fotografii cu membrii familiei, casa părintească şi telegrama expediată de Laurenţia Arnăuţoiu Elenei, prin care o anunţa în mod disimulat de arestarea lui Toma şi a lui Petre Arnăuţoiu.
Volumul a fost prezentat la în octombrie 2011 la Galeria Arta din Câmpulung, iar lansarea oficială a avut loc în data de 26 noiembrie 2011, în cadrul Târgului Gaudeamus. Publicaţia a beneficiat aşadar de multă atenţie din partea mass media, lansarea Poveştii familiei Arnăuţoiu apărând inclusiv în reportaje Realitatea TV.
Volumul a apărut de asemenea într-un articol Radio France International, semnat de Ioana Haşu:
„La final, în faţa unei audienţe înmărmurite, în vânzoleala de la târgul Gaudeamus, femeia de 93 de ani s-a ridicat în picioare refuzând ajutor şi a făcut un apel. […] «Să nu vă pierdeţi niciodată speranţa.» Cu aceste cuvinte, scriitoarea de 93 de ani s-a îndepărtat, la braţul nepoatei născute în munţi, Ioana Voicu Arnăuţoiu – autoarea unui volum de documente despre procesul, ancheta şi detenţia grupului Arnăuţoiu, de la Nucşoara.“ (RFI, 29 noiembrie 2011)
Ioan Crăciun