Lucrarea, elaborată cu originalitate și pricepere de dr. Lucian Rotariu, dedicată unor secvențe penitenciare ale închisorii Jilava, reprezintă o realizare științifică importantă în domeniul cunoașterii și explicării universului penitenciar, constituindu-se într-o veritabilă radiografie, cu multiple valențe metodologice și predictive, a instituției penitenciare, în general, a celei din țara noastră, în special. Pe parcursul ei, autorul face dovada unor reale și certe calități de cercetător și fin observator al mediului carceral, reușind să definească și să explice principalele roluri și mecanisme ale penitenciarului și să prezinte o serie de secvențe relevante ale acestui mediu.
Contribuțiile științifice și originale ale lui Lucian Rotariu se bazează pe o cercetare realizată de acesta în cadrul penitenciarului București-Jilava asupra unui lot de persoane private de libertate aflat în custodia instituției.
(din Prefaţă, de Prof.univ.dr. Dan Banciu)
Extrase din interviurile realizate de autor:
Aici suntem ca niște copii neajutorați. Aici devin mai calculați. Te întorci cu fața la perete și te culci. (S8)
Viața mea s-a schimbat radical. Am avut iluzia că depind de alții, dar depind de mine. Viața e frumoasă, are și alte căi. (S9)
Vreau să vând tot și să mă stabilesc în altă parte. Numai corupți! (S24)
Să mă duc acasă, să mă încadrez în muncă, să nu mai ajung aici, să stau în sânul familiei. (S28)
Niciodată nu m-aș putea adapta. Am momente când înnebunesc, mă gândesc acasă. Aici nu prea ai ce să-nveți. (S19)
Vezi același stâlp ani de zile, te rupi de realitate. (S18)