Universitatea din Bucuresti
Header

Dosar de presă: Prin Bucureştii lui Caragiale

februarie 28th, 2013 | Posted by Ars Docendi in Dosar de presă

Următoarea recomandare este o carte la care am asistat și la lansarea oficială de la unul dintre târgurile specializate din anul trecut. Vă voi vorbi astăzi, pe scurt, despre cartea domnului Dan Roșca, Prin Bucureștii lui Caragiale. Dacă nu mă înșel, cartea reprezintă debutul domnului Roșca pe care cred că unii dintre voi îl cunoașteți ca autor al dispărutului blog Bucureștii vechi.

Domnul Roșca a reușit publicarea unei cărți care pare o colecție a articolelor sale de pe blog. Mai exact, stilul și modul cum sunt scrise aduce aminte de felul în care erau publicate acestea în mediul online. De data aceasta există un subiect comun, mai degrabă un pretext (așa cum mi-a sugerat cineva) pentru a pune la un loc aceste scrieri. Subiectul este Bucureștiul lui Caragiale, după cum s-ar putea înțelege din titlu, dar, citind, afli mai degrabă că subiectul este București, iar Caragiale un element care unește în unele momente textele.

Povestirile domnului Roșca sunt la fel de interesante ca articolele de pe blog, extrem de bine documentate și stabilind conexiuni foarte interesante în timp între evenimente, locuri sau personaje. Deci, strict din punct de vedere al istoriei orașului, cartea este interesantă. Titlul cărții mi-a creat unele așteptări. Am sperat la o structură mai organizată a informațiilor despre Caragiale sau personajele sale. Informațiile sunt prezentate când din prisma acțiunilor sau evenimentelor din scrierile lui Caragiale, când din viața reală a acestuia. Îmi aduc aminte că pe blogul închis demult domnul Roșca a publicat un articol în care refăcea pas cu pas drumul unor personaje ale lui Caragiale prin Bucureștiul de azi.

Ai oricui ar fi Bucureștii prezentați de domnul Roșca cred că merită să îi cumpărați și, poate, să sperăm la un nou volum mai inspirat către Caragiale, viața sa, opera sau oricare alt element care poate fi pus în valoare. Remarcile rasiste nu au ce căuta în niciun text, actual sau viitor.

Articol preluat de pe IdeiUrbane.ro

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.