Acasă   |   Despre noi   |   Catalog   |   Pentru autori   |   Pentru cititori   |   Contact   Like us on Facebook
# Universitatea din București

Editura Ars Docendi
Căutare
     


Inscriere la newsletter: introduceti adresa de e-mail


#
Bucureşti: ghid istoric şi artistic
Autor: Grigore Ionescu
An: 2018
Pagini: 260
Format: A5 (148 x 210 mm)
ISBN: 978-606-998-036-1
Categoria: Artă
   
Preț: 35 RON


Grigore Ionescu (1904-1992), arhitect, profesor și istoric, a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii noastre din a doua jumătate a secolului XX. Produs al Școlii Românești de Arhitectură, a avut șansa de se perfecționa în Città Eterna, la Școala Română din Roma, devenită Accademia di Romania, din Valle Giulia. A făcut parte dintr-o generație care și-a desăvârșit studiile nu la Paris, cum se obișnuia, ci la Roma, alături de o serie de colegi care, la reîntoarcerea în țară, aveau să fie promotorii unei noi arhitecturi, în care răzbate ecoul „aventurii“ lor romane. Operele lor aveau să fie expresia unei arhitecturi moderne care reinterpreta în spirit modern conceptul de tradiție, făcând ca arhitectura identitară neoromânească să trecă în altă zonă de preocupare intelectuală.
Studiul său despre capitala țării, intitulat București. Ghid istoric și artistic, apărut în anul 1938, este o probă a constantului efort al autorului de a face cunoscute pagini ale neștiutei istorii a arhitecturii naționale. Este surprinzător modul în care, cu o ireproșabilă rigoare și metodă, arhitectul, reîntors în țară după anii petrecuți la studii în Eterna Urbe, face o prezentare a „soartei orașului” București pentru uzul și înțelesul nu numai al specialiștilor, ci și al publicului larg. Imaginile care ilustrează demersul teoretic sunt dintre cele mai reprezentative, iar prezența lor este o clară demonstrație a aforismului „et surtout pas d’architecture parlée“.
Republicarea după opt decenii a acestui ghid este atât un act de readucere în actualitate a unei opere puțin cunoscute a celui ce a fost considerat „părintele istoriei arhitecturii românești“, dar și un veritabil act de cultură.
Sorin Vasilescu


poate vă interesează și
#
Înălţătoarea smerenie
Cuvinte din Cuvânt

#
Cusături româneşti culese de Elena C. Cornescu (ediție anastatică)
#
Artiști plastici la SERATA lui Iosif Sava
#
Colecție de covoare, ediție anastatică
#
Introducere în dansurile standard
Introduction to Standard Dances

#
Quickstep
Quickstep Technique. A New Approach

#
Slow foxtrot
Slow Foxtrot Technique. A New Approach

#
Tango
Tango Technique. A New Approach

#
Vals lent
Waltz Technique. A New Approach

#
Vals vienez
Vienese Waltz Technique. A New Approach