Universitatea din Bucuresti
Header

Indicaţii pentru autori

REGULI DE TEHNOREDACTARE – click aici.

 

Lucrările se pot aduce pe CD, pot fi trimise prin e-mail (dacă au dimensiuni mai mici) sau se poate folosi următoarea adresă de site: www.wetransfer.com, unde se pot încărca fişiere cu dimensiuni mari (până la 1 GB).

Lucrările vor fi revăzute de tehnoredactorii editurii. Se va aloca ISBN-ul şi CIP-ul corespunzător de la Biblioteca Naţională (ce va fi primit în 10 zile lucrătoare).

Coperta va fi realizată în 2 variante, pentru ca autorul să poată opta pentru una din ele. Dacă autorul doreşte o anumită imagine pe copertă, aceasta trebuie să aibă o rezoluţie de minim 250 dpi, preferabil 300 dpi.

După primirea CIP-ului şi a bunului de tipar, lucrarea va fi tipărită şi predată autorului. Din tirajul stabilit, 8 exemplare se depun la Depozitul Legal al Bibliotecii Naţionale, iar 4 exemplare rămân la editură pentru fondul de carte, costurile fiind suportate de către autor.

Lucrările cu tiraj mic se tipăresc prin finanţarea de către autori/sponsori. Pentru tiraje mai mari de 300 de exemplare se acordă o reducere de 20% din preţ.

Cărţile se realizează pe hârtie de 80 gr. de import; coperta – policromie, celofanată, pe carton de 200-250 gr. Pentru tipar color, preţurile diferă în funcţie de numărul de pagini, şi sunt stabilite pentru fiecare comandă.

Toate lucrările tipărite vor apărea sub egida Editurii ARS DOCENDI – UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI – acreditată de CONSILIUL NAŢIONAL AL CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE (C.N.C.S.)

Tipuri de format pentru lucrări:
– A 4 (21 / 29,7 cm)
– B5, numit şi academic sau ştiinţific (B5 Jis – 18,2 / 25,7 cm
şi B5 ISO – 17,6 / 25 cm)
– A 5 (14,8 / 21 cm)
Se pot stabili, de comun acord cu autorul, şi formate intermediare. Prezentarea lucrărilor la editură se face pe suport de hârtie (martor) însoţit de CD.Pentru formatele prezentate mai sus, conţinutul cărţii se setează astfel:Dimensiune pagină: A4
Margini:
sus: 25-30 mm, 30-35 mm dacă are antet
jos: 30-35 mm, 35 mm, dacă coloncifrul se poziţionează în josul paginii
stânga: 25-30 mm
dreapta: 25-30 mm
Opţiunea „Margini în oglindă” bifată
Dacă lucrarea are antet şi coloncifru se procedează astfel:
Opţiunea Headers and Footers din Page Setup→Layout se setează pentru:
– headers: 20 mm, footers: (numărul paginii) – 16-18 mm.

Dimensiune pagină: B5
Margini:
sus: 25 mm, 30 mm dacă are antet
jos: 25-30 mm, 30 mm dacă coloncifrul se poziţionează în josul paginii
stânga: 25 mm
dreapta: 25 mm
Opţiunea „Margini în oglindă” bifată
Dacă lucrarea are antet şi coloncifrul se procedează astfel:
Opţiunea Headers and Footers din Page Setup→Layout se setează pentru:
– headers: 15 mm, footers: (numărul paginii) – 15-18 mm.

Dimensiune pagină: A5
Margini:
sus: 20-23 mm, 25 mm dacă are antet
jos: 20- 25 mm, 25 dacă coloncifru se poziţionează în josul paginii
stânga: 20-23 mm
dreapta: 20-23 mm
Opţiunea „Margini în oglindă” bifată
Dacă lucrarea are antet şi coloncifru se procedează astfel:
Opţiunea Headers and Footers din Page Setup→Layout se setează pentru:
– headers: 15 mm, footers: (numărul paginii) – 15 mm.

Dacă lucrarea conţine imagini, poze, grafică/grafice, acestea trebuie să nu aibă rezoluţia mai mică de 250 dpi, de preferat 300 dpi.

Fontul (caracterul) în care este redactată lucrarea trebuie dimensionat în funcţie de formatul ales, astfel: A5 = 10-11-12 puncte; B5 = 11-12-12,5 puncte şi A4 = 12,5-13-14 puncte.

La numerotarea lucrării se va ţine cont de: 1 – pagina de gardă, 2 – pagina tehnică, 3 – pagina cu titlul lucrării, numele autorului şi sigla editurii, 4-pagină albă sau cu alte elemente: dedicaţii, motto, date tehnice etc. Lucrarea propriu-zisă trebuie să înceapă cu pag. 5 (cuprinsul sau prefaţa), aceasta fiind pagină de dreapta (impară).

Distanţa dintre rânduri trebuie dimensionată corespunător, în funcţie de conţinutul lucrării: text = un singur rând, text şi formule, ecuaţii = exactly 17-18’’ etc.

Fonturile folosite în interiorul lucrării să fie ataşate, precum şi imaginile, graficele, fotografiile etc., dacă este posibil – de multe ori se mai pot prelucra şi îmbunătăţi.

Tabelele, figurile etc. să nu depăşească oglinda paginii (partea care este scrisă).

Dacă lucrarea este proiectată să conţină mai multe secţiuni, toate secţiunile trebuie să aibă aceleaşi setări, în primul rând margini, distanţă între rânduri, numărul paginii.